Mogen vluchtelingen uit Oekraïne werken in Nederland?

Door de oorlog in Oekraïne zijn in Nederland maatregelen genomen om de vluchtelingenstroom naar ons land op te vangen. Deze maatregelen omvatten de opvang, zorg en gezondheid, onderwijs, werk en inkomen. De Rijksoverheid heeft besloten dat vluchtelingen uit de Oekraïne die kunnen en willen werken, dat in loondienst mogen doen. Vanaf 1 april 2022 hoeven ze hiervoor geen werkvergunning (officieel tewerkstellingsvergunning of twv) te hebben. LET OP: als werkgever moet je wel een melding doen bij het UWV.

Vrijstelling van werkvergunning

Een werkgever hoeft geen werkvergunning aan te vragen, mits de werknemer uit Oekraïne valt onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie. Vluchtelingen uit Oekraïne ontvangen van de IND een document waaruit blijkt dat ze in Nederland verblijven op grond van vorengenoemde richtlijn. LET OP: nog niet alle vluchtelingen hebben zo’n document van de IND. Tot en met 30 mei 2022 geldt de vrijstelling voor hen, mits zij hun nationaliteit kunnen aantonen met een paspoort of ander identiteitsbewijs. De vrijstelling geldt vanaf 1 april 2022 en werkt terug tot 4 maart 2022.

Aanmelding bij UWV

De werknemer uit Oekraïne moet een arbeidsovereenkomst met de werkgever hebben. Het loondienstverband moet worden gemeld aan het UWV via het formulier ‘Melden tewerkstelling van een tijdelijk beschermde werknemer uit Oekraïne’ (zie link hieronder). Belangrijk om te vermelden is de duur en de omvang van het dienstverband, de functie en het loon. Twee dagen na de aanmelding kan de werknemer starten

Check bij officiële instanties

Wil je meer weten over het werken met vluchtelingen uit Oekraïne, kijk dan op de websites van UWV en IND: https://www.werk.nl/werkgevers/wervingsadvies/werkvergunning/vrijstelling-vluchtelingen-oekraine/
https://ind.nl/oekraine/Paginas/Oekraine.aspx

Informatie over de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne vind je op de website van Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/opvang-vluchtelingen-uit-oekraine https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2022/03/30/opvang-van-vluchtelingen-uit-oekraine-krijgt-verder-vorm(Foto copyright: naruedom)

Inschrijven nieuwsbrief

Wil jij (1x per 2 maanden) op de hoogte blijven van belangrijke zaken uit jouw branche? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Contactgegevens

Scheijdelveweg 9
3214 VN Zuidland
Nederland

088 - 004 62 00
info@docsure.nl
Copyright Docsure © 2022 – 2024 - Alle rechten voorbehouden
|
Privacy Statement
|
 Cookie Policy 
|
Disclaimer
|
Algemene Voorwaarden
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram