Nederlandse zorgverzekering voor buitenlandse medewerkers

Buitenlandse medewerkers die in Nederland worden ingehuurd door of in dienst komen van een Nederlands bedrijf, zijn verplicht om een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten. Spreekt de buitenlandse medewerker de Nederlandse taal niet of onvoldoende? Dan is het zeker aan te raden om als werkgever of inlener de medewerker te helpen.

Binnen 4 maanden aanvragen

Iemand die in Nederland komt wonen of een inkomen ontvangt en zich inschrijft bij een Nederlandse gemeente, is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Vanaf de eerste dag is hij verplicht verzekerd en ontvangt zorg uit het basispakket. Toch moet hij binnen 4 maanden na aanvang van het wonen/werken een zorgverzekering hebben afgesloten.

Reisverzekering niet voldoende

Een Nederlandse zorgverzekering is iets anders dan een reisverzekering of een Europese zorgverzekering. Zelfs al heeft de medewerker in zijn land van herkomst al een ziektekostenverzekering afgesloten, dan nog is hij verplicht om een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten. Doet hij dit niet, dan kan hij zelfs een boete krijgen van het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Meer informatie hierover staat op de website van de Rijksoverheid.

De uitzondering

Als een buitenlandse medewerker in dienst blijft bij een buitenlandse werkgever, dan mag hij zijn verzekering uit het land van herkomst behouden. Hier zijn wel regels aan gebonden, die op de website van de Sociale Verzekeringsbank worden uitgelegd.

Hulp bieden als werkgever

Een medewerker is zelf verantwoordelijk voor het voldoen aan de Nederlandse wet- en regelgeving. In de praktijk blijkt echter dat buitenlandse medewerkers vanwege de taalbarrière moeite hebben met het regelen van dit soort zaken. Als werkgever kun je deze medewerkers helpen, zodat zij geen boete riskeren. En je helpt jezelf! Want onverzekerde medewerkers kunnen vervelende financiële gevolgen opleveren.

Recht op zorgtoeslag?

Het is ook mogelijk dat een buitenlandse medewerker recht heeft op zorgtoeslag. De zorgtoeslag is een bijdrage in de kosten van de zorgverzekering als een medewerker weinig inkomen heeft. De zorgtoeslag wordt apart aangevraagd. Heeft de medewerker recht op zorgtoeslag, dan ontvangt hij de toeslag vanaf het moment dat hij verplicht is om een zorgverzekering te hebben. Ook hier kun je de medewerker mee helpen. Op de website www.toeslagen.nl kun je de zorgtoeslag berekenen.

Inschrijven nieuwsbrief

Wil jij (1x per 2 maanden) op de hoogte blijven van belangrijke zaken uit jouw branche? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Contactgegevens

Scheijdelveweg 9
3214 VN Zuidland
Nederland

088 - 004 62 00
info@docsure.nl
Copyright Docsure © 2022 – 2024 - Alle rechten voorbehouden
|
Privacy Statement
|
 Cookie Policy 
|
Disclaimer
|
Algemene Voorwaarden
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram