11 januari 2021

Wees voorbereid op de Brexit!

De belangrijkste wijzigingen in jouw personeelsadministratie per 1 januari 2021

Op 31 januari 2020 heeft het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaten. Tot op heden heb je daar waarschijnlijk nog niet veel van gemerkt. Tot en met 31 december 2020 gold immers een overgangsperiode waarin het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie een overeenkomst proberen te sluiten. Per 1 januari 2021 is deze overgangsperiode echter voorbij en kan jij te maken krijgen met ingrijpende veranderingen. In deze blog zet Docsure de meest belangrijkste wijzigingen in jouw personeelsadministratie op een rijtje.

Vergunning voor werknemers met een Britse nationaliteit

Werknemers met de Britse nationaliteit mogen vanaf 1 januari 2021 niet meer zonder vergunning in Nederland werken. Indien de werknemer met Britse nationaliteit vóór 31 december 2020 al in Nederland woonde, heeft hij aan een verblijfsvergunning voldoende. Een werkvergunning is in dat geval dus niet nodig. Kom je als Brit na 31 december 2020 in Nederland wonen, dan mag je niet zonder werkvergunning in Nederland werken. 

Daarnaast mogen Britse ZZP’ers die reeds in Nederland gevestigd zijn hier wel blijven werken als ze een verblijfsvergunning aanvragen. ZZP’ers die zich na 31 december 2020 in Nederland willen vestigen hebben een verblijfsvergunning ‘Arbeid als zelfstandige’ nodig. Hetzelfde geldt voor alle ZZP’ers die zich niét in Nederland hebben gevestigd.

De A1-verklaring
Dan is er nog de A1-verklaring, die aangeeft in welk land sociale premies worden afgedragen. A1-verklaringen die vóór 31 december 2020 zijn afgegeven en een einddatum na 31 december 2020 hebben, lopen door tot die einddatum. Wat de regels zijn met betrekking tot een nieuwe A1-verklaring die na 1 januari 2021 wordt afgegeven, is nog niet bekend. 

Voorkom boetes en zorg dat jouw personeel én het personeel van onderaannemers en uitzendbureaus die je inhuurt op de hoogte zijn van bovenstaande wijzigingen. Wil je zeker zijn dat je niets over het hoofd ziet? Met behulp van Docsure zorg je voor de juiste documenten in je administratie. Ook de meest recente wijzigingen, zoals de Brexit, worden door Docsure altijd op de voet gevolgd en direct doorgevoerd in de tool.
Wil je weten wat we nog meer voor jou kunnen betekenen op het gebied van projectadministratie? Bekijk onze andere blogs of neem contact met ons op!
Vragen? Neem contact met ons op
Yoeri van Meurs - Jurist bij Docsure
yoeri@docsure.nl06 82 50 09 54

Inschrijven nieuwsbrief

Wil jij (1x per 2 maanden) op de hoogte blijven van belangrijke zaken uit jouw branche? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Gerelateerde onderwerpen

25 mei 2021
AVG-regels in de bouw

De AVG-regels, weet jij welke gegevens je mag verzamelen en verwerken van je onderaannemers en inleners?

Lees verder...
11 mei 2021
Wet Arbeidsmarkt in Balans

De Wet Arbeidsmarkt in Balans bevat regels over arbeidscontracten en ontslag, die de verschillen tussen vast en flexibel werk moeten verkleinen.

Lees verder...
27 april 2021
4 Situaties waarop een cao van toepassing kan zijn

In de bouw is de kans groot dat er een cao geldt. Daarbij is het lid zijn van een vakbond niet altijd een vereiste. Er zijn 4 situaties waarop een cao van toepassing kan zijn op een arbeidsovereenkomst.

Lees verder...
Copyright Docsure © 2021 Alle rechten voorbehouden
|
Privacy Statement
|
Disclaimer
|
Algemene Voorwaarden
Website ontwikkeld door: 
Brandness Marketingbureau
apartmentmagic-wand linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram