Aan de slag

Pilot voor webmodule over dienstbetrekking gaat op 
11 januari van start

Het kabinet streeft al jaren naar duidelijkheid over de arbeidsrelatie die zelfstandigen en hun opdrachtgevers met elkaar aangaan. Een webmodule moet helderheid geven of er werk binnen of buiten de dienstbetrekking kan worden verricht. De module heeft even op zich laten wachten, maar naar verwachting gaat de pilot op 11 januari 2021 van start.

Het verloop van de pilot

De pilot voor de webmodule wordt een aantal maanden later beschikbaar gesteld dan er eerder werd aangekondigd. De pilot gaat – als alles goed verloopt – in op 11 januari en duurt ongeveer 6 maanden. De webmodule bestaat uit een vragenlijst die opdrachtgevers kunnen invullen. De uitkomst geeft meer duidelijkheid over de arbeidsverhouding. Zo hebben opdrachtgevers en opdrachtnemers een indicatie over hoe de Belastingdienst de arbeidsverhouding beoordeelt en of er loonheffingen moeten worden ingehouden.  

 

Handhaving

Als de pilot afloopt, wordt de kwaliteit van de webmodule geëvalueerd waarna er wordt besloten of de webmodule definitief zal worden gebruikt. Vanwege de vertraging wordt ZZP-wetgeving niet vanaf januari 2021, maar oktober 2021 gehandhaafd.

Beoordeling door de Hoge Raad

Niet alleen het kabinet, maar ook de Hoge Raad geeft wellicht meer duidelijkheid aan zzp’ers en opdrachtgevers in een recente uitspraak. Hoewel er voorheen anders over werd gedacht, speelt de bedoeling van opdrachtgevers en opdrachtnemers geen rol bij de beoordeling op de vraag of er sprake is van een arbeidsovereenkomst. Het is nog niet bekend in hoeverre de uitspraak invloed heeft op de beoordeling van de arbeidsverhouding. Er wordt in ieder geval verwacht dat een oplossing voor de onduidelijk rond zelfstandigen nog even op zich laat wachten. De nieuwe ZZP-wetgeving zal namelijk pas echt kunnen zorgen voor belangrijke veranderingen. 

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van ZZP’ers? Docsure volgt het nieuws op de voet, dus houd onze website en social media goed in de gaten!
Vragen? Neem contact met ons op
Yoeri van Meurs - Jurist bij Docsure
yoeri@docsure.nl06 82 50 09 54

Inschrijven nieuwsbrief

Wil jij (1x per 2 maanden) op de hoogte blijven van belangrijke zaken uit jouw branche? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
© 2021 Docsure. All Rights Reserved.
|
Privacy Statement
|
Disclaimer
|
Algemene Voorwaarden
Website ontwikkeld door: 
Brandness Marketingbureau
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram