8 september 2020

Werken met zzp’ers

Het aantal zzp’ers is de afgelopen jaren flink gestegen in Nederland. Zowel zzp’ers als opdrachtgevers ervaren de vele voordelen van werken als óf met een zzp’er. Waar men vaak geen rekening mee houdt, is dat er naheffingen kunnen worden opgelegd. Zodra de Belastingdienst de verhouding tussen de twee partijen als schijnconstructie aanmerkt, kunnen de kosten aardig oplopen. Gezien er sprake is van veel onduidelijkheid over de beoordeling van arbeidsverhoudingen, licht Docsure dit onderwerp toe in deze blog.

Wanneer is er sprake van dienstverband?

Ten eerste behandelen we de meest brandende vraag: “Wanneer is er sprake van een dienstverband?”. De Belastingdienst beoordeelt dit aan de hand van de volgende criteria:

  1. Betaling van loon
    Veel opdrachtgevers voldoen aan dit criterium. Er is sprake van loon, zodra er meer wordt betaald dan slechts een kostenvergoeding.
  2. Verplichting tot het verrichten van persoonlijke arbeid
    De verplichting tot het verrichten van persoonlijke arbeid houdt in dat een zzp’er de opdracht niet door iemand anders mag laten uitvoeren zónder toestemming van de opdrachtgever.
  3. Bestaan van een gezagsverhouding
    Met het bestaan van een gezagsverhouding, verwijst de Belastingdienst naar de mate waarin de opdrachtgever bepaalt hoe de opdracht wordt uitgevoerd. Dit maakt dit criterium de lastigste van de drie. Dit kan namelijk van allerlei omstandigheden afhankelijk zijn en deze vraag is voorafgaand moeilijk te beantwoorden.

Zekerheid vooraf

Opdrachtgevers en zzp’ers verlangen naar duidelijkheid vooraf. Daarom probeerde de overheid deze zekerheid te bieden middels de VAR-verklaring. Tot 1 mei 2016 gaf de VAR-verklaring duidelijkheid. Vanaf dat moment moest de wet DBA zekerheid geven over de verhouding tussen zzp’ers en opdrachtgevers. De wet DBA gaf helaas niet voldoende duidelijkheid en omdat de wet vervangen zou worden, werd er besloten om deze wet een periode niet volledig te handhaven. Deze periode is inmiddels verlengd tot 1 januari 2021. Vanaf oktober 2019 houdt de Belastingdienst echter wel meer toezicht en worden er in sommige gevallen aanwijzingen gegeven aan de zzp’er en de opdrachtgever om hun werkwijze aan te passen.

Nieuwe wetgeving

De minister werkt momenteel aan nieuwe wetgeving voor 2021. Deze wetgeving omvatte in eerste instantie twee maatregelen: een web-module en twee bepalende tarieven. In een web-module vult de opdrachtgever een vragenlijst in met vragen die te maken hebben met bovenstaande drie criteria. Aan de hand daarvan wordt beoordeeld of sprake is van een dienstbetrekking. Indien het antwoord “buiten dienstbetrekking” is, wordt een opdrachtgeversverklaring afgegeven. Op deze manier is de opdrachtgever voorafgaand verzekerd van het feit dat er geen loonheffingen aan te pas komen. Het kabinet verwacht in het najaar van 2020 met de pilot te starten. Na een half jaar wordt er gekeken of de web-module daadwerkelijk kan worden ingevoerd.
Het kabinet stelde als tweede maatregel voor dat zzp’ers recht zouden hebben op een minimumbeloning en dat zzp’ers vanaf een bepaald tarief een zelfstandigenverklaring konden krijgen. De minister heeft op 15 juni 2020 laten weten dat deze maatregelen niet uitvoerbaar zijn. Het kabinet is momenteel op zoek naar alternatieven.

Conclusie

Of er sprake is van een dienstverband wordt bepaald aan de hand van drie criteria. Deze geven voorafgaand weinig zekerheid. Er is momenteel geen wetgeving die opdrachtgevers en zzp’ers wél zekerheid biedt. Nu een minimumbeloning en een zelfstandigenverklaring boven een bepaald uurtarief ook niet haalbaar blijken, is het opnieuw duidelijk dat het heel lastig is om een goed alternatief te bedenken op de VAR. Een opdrachtgeversverklaring, die kan worden afgegeven als uit het invullen van de web-module volgt dat er geen sprake is van een dienstverband, is op dit moment de enige concrete ontwikkeling. Docsure volgt deze ontwikkelingen op de voet. Houd onze blogs en social media goed in de gaten voor de laatste informatie!

Vragen? Neem contact met ons op
Yoeri van Meurs - Jurist bij Docsure
yoeri@docsure.nl06 82 50 09 54

Inschrijven nieuwsbrief

Wil jij (1x per 2 maanden) op de hoogte blijven van belangrijke zaken uit jouw branche? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Gerelateerde onderwerpen

25 mei 2021
AVG-regels in de bouw

De AVG-regels, weet jij welke gegevens je mag verzamelen en verwerken van je onderaannemers en inleners?

Lees verder...
11 mei 2021
Wet Arbeidsmarkt in Balans

De Wet Arbeidsmarkt in Balans bevat regels over arbeidscontracten en ontslag, die de verschillen tussen vast en flexibel werk moeten verkleinen.

Lees verder...
27 april 2021
4 Situaties waarop een cao van toepassing kan zijn

In de bouw is de kans groot dat er een cao geldt. Daarbij is het lid zijn van een vakbond niet altijd een vereiste. Er zijn 4 situaties waarop een cao van toepassing kan zijn op een arbeidsovereenkomst.

Lees verder...
Copyright Docsure © 2021 Alle rechten voorbehouden
|
Privacy Statement
|
Disclaimer
|
Algemene Voorwaarden
Website ontwikkeld door: 
Brandness Marketingbureau
apartmentmagic-wand linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram