Werken met zzp’ers

Het aantal zzp’ers is de afgelopen jaren flink gestegen in Nederland. Zowel zzp’ers als opdrachtgevers ervaren de vele voordelen van werken als óf met een zzp’er. Waar men vaak geen rekening mee houdt, is dat er naheffingen kunnen worden opgelegd. Zodra de Belastingdienst de verhouding tussen de twee partijen als schijnconstructie aanmerkt, kunnen de kosten aardig oplopen. Gezien er sprake is van veel onduidelijkheid over de beoordeling van arbeidsverhoudingen, licht Docsure dit onderwerp toe in deze blog.

Wanneer is er sprake van dienstverband?

Ten eerste behandelen we de meest brandende vraag: “Wanneer is er sprake van een dienstverband?”. De Belastingdienst beoordeelt dit aan de hand van de volgende criteria:

  1. Betaling van loon
    Veel opdrachtgevers voldoen aan dit criterium. Er is sprake van loon, zodra er meer wordt betaald dan slechts een kostenvergoeding.
  2. Verplichting tot het verrichten van persoonlijke arbeid
    De verplichting tot het verrichten van persoonlijke arbeid houdt in dat een zzp’er de opdracht niet door iemand anders mag laten uitvoeren zónder toestemming van de opdrachtgever.
  3. Bestaan van een gezagsverhouding
    Met het bestaan van een gezagsverhouding, verwijst de Belastingdienst naar de mate waarin de opdrachtgever bepaalt hoe de opdracht wordt uitgevoerd. Dit maakt dit criterium de lastigste van de drie. Dit kan namelijk van allerlei omstandigheden afhankelijk zijn en deze vraag is voorafgaand moeilijk te beantwoorden.

Geen handhaving tot 1 oktober 2021

Opdrachtgevers en zzp’ers verlangen naar duidelijkheid vooraf. Daarom probeerde de overheid deze zekerheid te bieden middels de VAR-verklaring. Tot 1 mei 2016 gaf de VAR-verklaring duidelijkheid. Vanaf dat moment moest de wet DBA zekerheid geven over de verhouding tussen zzp’ers en opdrachtgevers. De wet DBA gaf helaas niet voldoende duidelijkheid en omdat de wet vervangen zou worden, werd er besloten om deze wet een periode niet volledig te handhaven. Deze periode is inmiddels verlengd tot 1 oktober 2021. Vanaf oktober 2019 houdt de Belastingdienst echter wel meer toezicht en worden er in sommige gevallen aanwijzingen gegeven aan de zzp’er en de opdrachtgever om hun werkwijze aan te passen.

Webmodule moet duidelijkheid geven over dienstverband

Het kabinet streeft al jaren naar duidelijkheid voor zelfstandigen en hun opdrachtgevers over hun dienstbetrekking. Een webmodule moet duidelijkheid geven over of werk binnen of buiten dienstbetrekking kan worden verricht. Volgens het kabinet wordt naar verwachting op 11 januari met een pilot gestart. De pilot duurt ongeveer 6 maanden. De pilot komt een aantal maanden later beschikbaar dan eerder aangekondigd. Vanwege deze vertraging wordt er pas vanaf 1 oktober 2021 gehandhaafd in plaats van vanaf 1 januari 2021.

De webmodule bestaat uit het invullen van een vragenlijst waaruit een oordeel volgt over de arbeidsverhouding. Zo hebben opdrachtgevers en opdrachtnemers indicatie over hoe de Belastingdienst de arbeidsverhouding beoordeelt en dus of loonheffingen moeten worden ingehouden. Na afloop van de pilot wordt de kwaliteit van de webmodule geëvalueerd en wordt besloten of de webmodule definitief zal worden gebruikt.

Wachten op nieuwe 'ZZP-wetgeving'

Naast het kabinet geeft de Hoge Raad wellicht ook meer duidelijkheid voor de opdrachtgever en opdrachtnemer in een recente uitspraak. Anders dan voorheen werd gedacht, speelt de bedoeling van partijen geen rol bij de beoordeling van de vraag of sprake is van een arbeidsovereenkomst. Hoeveel invloed de uitspraak heeft op de beoordeling van arbeidsverhouding is nog niet bekend. De verwachting is in ieder geval dat voor een belangrijke verandering en een oplossing van de onduidelijkheid rond zelfstandigen toch echt gewacht moet worden op nieuw ‘ZZP-wetgeving’.
Vragen? Neem contact met ons op

Inschrijven nieuwsbrief

Wil jij (1x per 2 maanden) op de hoogte blijven van belangrijke zaken uit jouw branche? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Gerelateerde onderwerpen

Contactgegevens

Scheijdelveweg 9
3214 VN Zuidland
Nederland

088 - 004 62 00
info@docsure.nl
Copyright Docsure © 2022 – 2024 - Alle rechten voorbehouden
|
Privacy Statement
|
 Cookie Policy 
|
Disclaimer
|
Algemene Voorwaarden
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram