Je bent aansprakelijk gesteld op grond van de WKA... wat nu?

Om ketenaansprakelijkheid te voorkomen kun je van alles ondernemen. We hebben in meerdere artikelen de risico’s uiteengezet. Je bent wettelijk verplicht om bepaalde gegevens en documenten te verzamelen van onderaannemers, ZZP’ers, uitzendkrachten, etc. Wat gebeurt er als blijkt dat je de risico’s zo goed mogelijk hebt beperkt, maar dat dit niet voldoende bleek te zijn? In dit artikel gaan we in op welke acties je moet ondernemen in het geval van aansprakelijkheid.

Verschillende boetes mogelijk

Per risico zijn niet alleen de documenten verschillend, maar ook de schade. In de meeste gevallen zal het gaan om een bestuurlijke boete. Dit geldt onder andere voor de WAADI, de Wet Arbeid Vreemdelingen, de AVG en de meldplicht voor buitenlandse dienstverrichters. Het gevolg van aansprakelijkheid op grond van de Wet Ketenaansprakelijkheid en de Inlenersaansprakelijkheid is dat je van de Belastingdienst een beschikking ontvangt met het bedrag waarvoor je aansprakelijk wordt gesteld.

In het geval van de Wet Aanpak Schijnconstructies is dit anders. Ten eerste bestaat het risico op een boete die wordt opgelegd door de Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Bijvoorbeeld voor het niet betalen van het minimumloon. Daarnaast bestaat het risico dat een werknemer een loonvordering tegen jou instelt. De werknemer kan dit zelf doen. Indien je de loonvordering niet betaalt en de werknemer zijn loonvordering wil blijven doorzetten, kan de werknemer met de loonvordering naar de rechter stappen.

Bezwaar en beroep

Heb je een beschikking met een aansprakelijkheidsstelling of een opgelegde boete ontvangen, kun je binnen 6 weken na de datum van de beschikking in bezwaar gaan. Je stuurt je bezwaar per brief naar het orgaan waarvan je de beschikking hebt ontvangen. Als je bezwaar wordt afgewezen, dan kun je in beroep gaan bij de rechter, vervolgens in hoger beroep bij het Gerechtshof en in cassatie bij de Hoge Raad. 

In het geval dat een werknemer of een groep werknemers een loonvordering bij je neerlegt van niet betaald loon door één van je onderaannemers en je komt er niet uit met de werknemer(s), dan zal je uiteindelijk ook bij de rechter uitkomen.

De rechter bepaalt

Er zijn dus verschillende manieren van aansprakelijkheid. Het komt er in alle gevallen op neer dat je uiteindelijk bij de rechter moet betogen waarom je niet aansprakelijk bent. Natuurlijk probeer je aansprakelijkheid te voorkomen. Maar word je tóch aansprakelijk gesteld, dan moet je aan de hand van de verzamelde gegevens en documenten toelichten waarom je niet of in mindere mate aansprakelijk bent.

Wees voorbereid!

Welke risico’s je loopt, wat je het beste kunt doen tegen de verschillende soorten risico’s en welke documenten en gegevens je moet verzamelen, kun je lezen in onze artikelen: 

Houd je onderaannemers administratie op orde met Docsure

Docsure biedt je een excellent systeem waarmee je het risico op ketenaansprakelijkheid kunt verkleinen. Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek of ervaar zelf wat Docsure jou kan opleveren en sluit een gratis proefversie van 14 dagen af. 

Inschrijven nieuwsbrief

Wil jij (1x per 2 maanden) op de hoogte blijven van belangrijke zaken uit jouw branche? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Contactgegevens

Scheijdelveweg 9
3214 VN Zuidland
Nederland

088 - 004 62 00
info@docsure.nl
Copyright Docsure © 2022 – 2024 - Alle rechten voorbehouden
|
Privacy Statement
|
 Cookie Policy 
|
Disclaimer
|
Algemene Voorwaarden
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram