De Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS)

De Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS) beschermt werknemers tegen onderbetaling en is sinds 1 juli 2015 van kracht in Nederland. Een belangrijk onderdeel van deze wet is de ketenaansprakelijkheid voor loon. Vrijwel iedereen is bekend met ketenaansprakelijkheid voor niet betaalde loonheffing van onderaannemers en uitleners, maar velen zijn niet op de hoogte van de risico’s op aansprakelijkheid voor niet betaald loon. In deze blog vertellen we je dan ook graag meer over de ketenaansprakelijkheid op grond van de WAS.

Recht op loon

Op grond van artikel 7:616 BW is de werkgever verplicht de werknemer zijn loon te betalen. In de hierop volgende artikelen is opgenomen dat de werknemer niet betaald loon ook bij de directe opdrachtgever van de werkgever kan verhalen. Wanneer het niet lukt het verschuldigd loon bij de werkgever of de directe opdrachtgever te verhalen, kan de werknemer de volgende schakel in de keten aaspreken. Is het achterstallig loon na een jaar nog niet betaald? Dan kan de werknemer direct naar de hoofdopdrachtgever stappen. Wanneer je dus werkt in een keten van aannemers en onderaannemers, bestaat het risico dat een werknemer bij jou aanklopt voor het verschuldigde loon van zijn werkgever. De risico’s op aansprakelijkheid kunnen verkleind worden door een aantal maatregelen.

Maatregelen

De overheid adviseert de volgende maatregelen om de kans op aansprakelijkheid te verkleinen:

  1. Controleer de inschrijving in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.
  2. Controleer of het bedrijf over een certificaat of keurmerk beschikt (bijvoorbeeld SNA-keurmerk).
  3. Betaal een goede prijs voor de opdracht zodat dit voldoende is om het loon te betalen.
  4. Maak contractuele afspraken over bijvoorbeeld arbeidsomstandigheden en betaling van het minimumloon. Benadruk dat jouw onderaannemer zich aan bepaalde wetten en regels dient te houden.
  5. Onderneem actie als er alsnog iets misgaat. Merk je bijvoorbeeld dat er sprake is van onderbetaling, dan dien je de werkgever daarop aan te spreken. 

Zodra je bovenstaande maatregelen treft, wordt de kans verkleind dat de rechter je aansprakelijk stelt voor het niet betaalde loon. Echter, er wordt wel verwacht dat je je zo goed mogelijk inspant om misstanden te voorkomen. De rechter kijkt immers altijd naar wat je nog meer had kunnen doen!

Conclusie

Naast de ketenaansprakelijkheid voor niet betaalde belasting is er dus ook een ketenaansprakelijkheid voor verschuldigd loon. Bij de laatste is er niet zoiets als een g-rekening. Tref daarom goede maatregelen zodat je overtreding van de regels voorkomt en kunt aantonen dat je je voldoende hebt ingespannen. Tot slot: grijp in zodra je merkt dat er iets misgaat! Op deze manier wordt de kans op aansprakelijkheid zo klein mogelijk gemaakt.
Vragen? Neem contact met ons op

Inschrijven nieuwsbrief

Wil jij (1x per 2 maanden) op de hoogte blijven van belangrijke zaken uit jouw branche? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Gerelateerde onderwerpen

Contactgegevens

Scheijdelveweg 9
3214 VN Zuidland
Nederland

088 - 004 62 00
info@docsure.nl
Copyright Docsure © 2022 – 2024 - Alle rechten voorbehouden
|
Privacy Statement
|
 Cookie Policy 
|
Disclaimer
|
Algemene Voorwaarden
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram