Verklein het risico op aansprakelijkheid met een g-rekening

De voordelen van het storten op een g-rekening

In een eerder artikel hebben we het risico op keten- en inlenersaansprakelijkheid toegelicht. Bij het inschakelen van onderaannemers of het inlenen van personeel kun je aansprakelijk worden gesteld voor het niet betalen van loonheffingen. Er zijn meerdere mogelijkheden om het risico op aansprakelijkheid te verkleinen. Het storten op de g-rekening is er één van. Wat is een g-rekening? En hoe kun je de g-rekening gebruiken om risico op aansprakelijkheid te verkleinen?

De g-rekening

De g-rekening is een geblokkeerde bankrekening. Deze gebruik je alleen om verschuldigde loonheffingen en omzetbelasting aan de Belastingdienst en aan de uitlener of onderaannemer te betalen. De onderaannemer of uitlener kan de g-rekening alleen bij de Belastingdienst aanvragen. Als aanvrager sluit je een zogenaamde ‘g-rekeningovereenkomst’ met de Belastingdienst en de bank waar je de g-rekening wilt openen.

Heeft jouw onderaannemer of uitlener een g-rekening geopend, dan stort jij een bedrag op die rekening. Alleen voor de medewerkers, die via hem op jouw project hebben gewerkt. Hoe hoog dit bedrag mag zijn, is vaak onduidelijk.

De hoogte van de storting

Omdat het bedrag op de g-rekening de aansprakelijkheid voor loonheffingen en omzetbelasting vermindert, stort de aannemer of inlener een bedrag dat ongeveer gelijk daaraan is. Het is niet zinvol om teveel geld te storten. Stortingen op g-rekening die niet bestemd zijn voor de betaling van loonheffing of omzetbelasting moet je zelfs terugstorten. Als dat niet gebeurt, dan kan:

• de g-rekening worden opgezegd;
• de rechter een schadevergoeding opleggen;
• een strafrechtelijke vervolging worden ingesteld.

Voorwaarden voor vrijwarende betaling

Naast de hoogte van het stortingsbedrag is er een aantal administratieve voorwaarden voor een vrijwarende betaling op de g-rekening. Vrijwarend wil zeggen dat de Belastingdienst je niet aansprakelijk kan stellen, ook al heeft jouw onderaannemer of uitlener niet aan zijn verplichtingen voldaan.

Een betaling op de g-rekening kan pas een vrijwarende betaling zijn als:

1. aan alle wettelijke vereisten van een factuur zijn voldaan,
2. bij betaling het factuurnummer is vermeld, en
3. de overeenkomst tussen de partijen en een kloppende urenregistratie in de administratie is opgenomen.

Let op: storten op de g-rekening is niet altijd voldoende!

Door te storten op de g-rekening kan een aannemer of inlener zich dus vrijwaren van aansprakelijkheid. Mits je rekening houdt met het bedrag en de administratieve voorwaarden. Daarbij is het storten op de g-rekening niet in alle gevallen voldoende. Als het overduidelijk is dat het gestorte bedrag niet gebruikt gaat worden voor betaling aan de Belastingdienst, dan kun je toch aansprakelijk worden gesteld. 
Zorg daarom dat je controleert of je met betrouwbare partijen samenwerkt. Hoe je dat het beste kunt doen, lees je in ons artikel over de risicobeheersing van keten- en inlenersaansprakelijkheid.
Vragen? Neem contact met ons op

Inschrijven nieuwsbrief

Wil jij (1x per 2 maanden) op de hoogte blijven van belangrijke zaken uit jouw branche? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Gerelateerde onderwerpen

20 juli 2021
Aan het woord: D&D ProjectAfbouw BV

Door de samenwerking met Docsure heeft Henrie van Doornik van D&D ProjectAfbouw BV meer tijd gekregen voor acquisitie en de begeleiding van afbouwprojecten.

Lees verder...
13 juli 2021
Nederlandse zorgverzekering voor buitenlandse medewerkers

Buitenlandse medewerkers die wonen en/of een inkomen ontvangen in Nederland, zijn verplicht een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten.

Lees verder...
29 juni 2021
Wat is een A1-verklaring?

De A1-verklaring is over het algemeen een bekend document dat wordt gevraagd van buitenlandse arbeidskrachten. Wat is die A1-verklaring? En wanneer en waarvoor heb je die nodig?

Lees verder...
Copyright Docsure © 2021 Alle rechten voorbehouden
|
Privacy Statement
|
 Cookie Policy 
|
Disclaimer
|
Algemene Voorwaarden
Website ontwikkeld door: 
Brandness Marketingbureau
apartmentmagic-wand linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram