Verklein het risico op aansprakelijkheid met een g-rekening

De voordelen van het storten op een g-rekening

In een eerder artikel hebben we het risico op keten- en inlenersaansprakelijkheid toegelicht. Bij het inschakelen van onderaannemers of het inlenen van personeel kun je aansprakelijk worden gesteld voor het niet betalen van loonheffingen. Er zijn meerdere mogelijkheden om het risico op aansprakelijkheid te verkleinen. Het storten op de g-rekening is er één van. Wat is een g-rekening? En hoe kun je de g-rekening gebruiken om risico op aansprakelijkheid te verkleinen?

De g-rekening

De g-rekening is een geblokkeerde bankrekening. Deze gebruik je alleen om verschuldigde loonheffingen en omzetbelasting aan de Belastingdienst en aan de uitlener of onderaannemer te betalen. Een onderaannemer of uitlener kan de g-rekening alleen bij de Belastingdienst aanvragen. Als aanvrager sluit je een zogenaamde ‘g-rekeningovereenkomst’ met de Belastingdienst en de bank waar je de g-rekening wilt openen.

Heeft jouw onderaannemer of uitlener een g-rekening geopend, dan stort jij een bedrag op die rekening. Alleen voor de medewerkers, die via hem op jouw project hebben gewerkt. Hoe hoog dit bedrag mag zijn, is vaak onduidelijk.

De hoogte van de storting

Omdat het bedrag op de g-rekening de aansprakelijkheid voor loonheffingen en omzetbelasting vermindert, stort de aannemer of inlener een bedrag dat ongeveer gelijk daaraan is. Het is niet zinvol om teveel geld te storten. Stortingen op g-rekening die niet bestemd zijn voor de betaling van loonheffing of omzetbelasting moet je zelfs terugstorten. Als dat niet gebeurt, dan kan:

• de g-rekening worden opgezegd;
• de rechter een schadevergoeding opleggen;
• een strafrechtelijke vervolging worden ingesteld.

Voorwaarden voor vrijwarende betaling

Naast de hoogte van het stortingsbedrag is er een aantal administratieve voorwaarden voor een vrijwarende betaling op de g-rekening. Vrijwarend wil zeggen dat de Belastingdienst je niet aansprakelijk kan stellen, ook al heeft jouw onderaannemer of uitlener niet aan zijn verplichtingen voldaan.

Een betaling op de g-rekening kan pas een vrijwarende betaling zijn als ten eerste aan alle wettelijke vereisten van een factuur zijn voldaan. Daarnaast moet bij betaling het factuurnummer zijn vermeld. Tenslotte is de overeenkomst tussen de partijen en een kloppende urenregistratie in de administratie opgenomen.

Let op: storten op de g-rekening is niet altijd voldoende!

Door te storten op de g-rekening kan een aannemer of inlener zich dus vrijwaren van aansprakelijkheid. Je moet wel rekening houden met het bedrag en de administratieve voorwaarden. Het storten op de g-rekening is niet in alle gevallen voldoende. Is het overduidelijk dat het gestorte bedrag niet gebruikt gaat worden voor betaling aan de Belastingdienst? Dan kun je toch aansprakelijk worden gesteld. 
Zorg daarom dat je controleert of je met betrouwbare partijen samenwerkt. Hoe je dat het beste kunt doen, lees je in ons artikel over de risicobeheersing van keten- en inlenersaansprakelijkheid.
Vragen? Neem contact met ons op

Inschrijven nieuwsbrief

Wil jij (1x per 2 maanden) op de hoogte blijven van belangrijke zaken uit jouw branche? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Gerelateerde onderwerpen

Contactgegevens

Scheijdelveweg 9
3214 VN Zuidland
Nederland

088 - 004 62 00
info@docsure.nl
Copyright Docsure © 2022 – 2024 - Alle rechten voorbehouden
|
Privacy Statement
|
 Cookie Policy 
|
Disclaimer
|
Algemene Voorwaarden
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram