26 maart 2021

Verklein het risico op aansprakelijkheid met een g-rekening

De voordelen van het storten op een g-rekening

In een eerder artikel hebben we het risico op keten- en inlenersaansprakelijkheid toegelicht. Bij het inschakelen van onderaannemers of het inlenen van personeel kun je aansprakelijk worden gesteld voor het niet betalen van loonheffingen. Er zijn meerdere mogelijkheden om het risico op aansprakelijkheid te verkleinen, waarvan het storten op de g-rekening er één is. Wat is een g-rekening? En hoe kun je de g-rekening gebruiken om risico op aansprakelijkheid te verkleinen?

De g-rekening

De g-rekening is een geblokkeerde bankrekening, die alleen gebruikt mag worden om verschuldigde loonheffingen en omzetbelasting aan de Belastingdienst en aan de uitlener of onderaannemer te betalen. De onderaannemer of uitlener kan de g-rekening alleen bij de Belastingdienst aanvragen. Vervolgens wordt een zogenaamde ‘g-rekeningovereenkomst’ gesloten tussen de Belastingdienst, de aanvrager en de bank waar hij zijn g-rekening wil openen.

Heeft jouw onderaannemer of uitlener een g-rekening geopend, dan stort je voor de medewerkers, die via hem op jouw project hebben gewerkt, een bedrag op de g-rekening. Hoe hoog dit bedrag mag zijn, is vaak onduidelijk.

De hoogte van de storting

Omdat het bedrag op de g-rekening de aansprakelijkheid voor loonheffingen en omzetbelasting vermindert, stort de aannemer of inlener een bedrag dat daaraan ongeveer gelijk is. Het is niet zinvol om teveel geld te storten. Stortingen op g-rekening die niet bestemd zijn voor de betaling van loonheffing of omzetbelasting moeten zelfs worden teruggestort. Als dat niet gebeurt, dan kan:

• de g-rekening worden opgezegd;
• de rechter een schadevergoeding opleggen;
• een strafrechtelijke vervolging worden ingesteld.

Voorwaarden voor vrijwarende betaling

Naast de hoogte van het bedrag dat op de g-rekening moet worden gestort, is er een aantal administratieve voorwaarden voor een vrijwarende betaling op de g-rekening. Vrijwarend wil zeggen dat de Belastingdienst je niet aansprakelijk kan stellen, ook al heeft jouw onderaannemer of uitlener niet aan zijn verplichtingen voldaan.

Een betaling op de g-rekening kan pas een vrijwarende betaling zijn als:

1. aan alle wettelijke vereisten van een factuur zijn voldaan,
2. bij betaling het factuurnummer is vermeld, en
3. de overeenkomst tussen de partijen en een kloppende urenregistratie in de administratie is opgenomen.

Let op: storten op de g-rekening is niet altijd voldoende!

Door te storten op de g-rekening kan een aannemer of inlener zich dus vrijwaren van aansprakelijkheid, mits je rekening houdt met het bedrag en de administratieve voorwaarden.
Daarbij is het storten op de g-rekening niet in alle gevallen voldoende. Als het overduidelijk is dat het gestorte bedrag niet gebruikt gaat worden voor betaling aan de Belastingdienst, kun je toch aansprakelijk worden gesteld. Zorg daarom dat je, naast het storten op de g-rekening, controleert of je met betrouwbare partijen samenwerkt. Hoe je dat het beste kunt doen, lees je in ons artikel over de risicobeheersing van keten- en inlenersaansprakelijkheid.
Vragen? Neem contact met ons op
Yoeri van Meurs - Jurist bij Docsure
yoeri@docsure.nl06 82 50 09 54

Inschrijven nieuwsbrief

Wil jij (1x per 2 maanden) op de hoogte blijven van belangrijke zaken uit jouw branche? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Gerelateerde onderwerpen

27 april 2021
4 Situaties waarop een cao van toepassing kan zijn

In de bouw is de kans groot dat er een cao geldt. Daarbij is het lid zijn van een vakbond niet altijd een vereiste. Er zijn 4 situaties waarop een cao van toepassing kan zijn op een arbeidsovereenkomst.

Lees verder...
13 april 2021
Het voordeel van een goede WKA-administratie

De kans op ketenaansprakelijkheid kun je zo klein mogelijk maken door een goede WKA-administratie te voeren.

Lees verder...
26 maart 2021
Verklein het risico op aansprakelijkheid met een g-rekening

De belangrijkste wijzigingen in jouw personeelsadministratie per 1 januari 2021. Op 31 januari 2020 heeft het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaten. Tot op heden heb je daar waarschijnlijk nog niet veel van gemerkt. Tot en met 31 december 2020 gold immers een

Lees verder...
Copyright Docsure © 2021 All Rights Reserved
|
Privacy Statement
|
Disclaimer
|
Algemene Voorwaarden
Website ontwikkeld door: 
Brandness Marketingbureau
apartmentmagic-wand linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram