13 april 2021

Het voordeel van een goede WKA-administratie

De belangrijkste documenten voor de onderaannemersadministratie

In een eerder artikel werden de risico’s op ketenaansprakelijkheid uitgelegd. Daarin werd ook toegelicht dat er maatregelen bestaan om het risico op ketenaansprakelijkheid zo klein mogelijk te houden. Een eerste mogelijkheid is het storten op de g-rekening. Een goede WKA-administratie voeren kan er ook voor zorgen, dat de kans op ketenaansprakelijkheid zo klein mogelijk wordt. In dit artikel lees je wat je daarvoor nodig hebt.

Bedrijfsgegevens en -documenten

Door bepaalde gegevens en documenten van je onderaannemers te vragen zorg je ervoor, dat je een goed beeld hebt van de bedrijven waarmee je werkt. Hierdoor verlaag je het risico op ketenaansprakelijkheid.

1. Zorg dat je zeker weet dat je met een echt bedrijf te maken hebt.
Vraag je onderaannemers om een recent uittreksel van de Kamer van Koophandel aan te leveren. Daarnaast kun je op de website van de Europese Unie het btw-nummer van elk bedrijf uit de Europese Unie controleren.

2. Vraag naar de g-rekeningovereenkomst van je onderaannemer.
Hiermee toont hij aan dat hij een g-rekening heeft en dat de g-rekening waarop jij geld overmaakt daadwerkelijk van hem is.

3. Vraag om een Verklaring betalingsgedrag keten- en inlenersaansprakelijkheid.
Met deze verklaring, die je onderaannemer bij de Belastingdienst kan aanvragen, toont hij aan dat hij tot nu toe alle loonheffingen heeft betaald.

Werknemersgegevens en -documenten

Voor de Belastingdienst moet je administratie voldoen aan de volgende voorwaarden:

1. Je kunt de identiteit van de werknemers aantonen. Hiervoor geeft de Belastingdienst een aantal gegevens: naam-, adres- en woonplaatsgegevens, de geboortedatum, het Burgerservicenummer, de gewerkte uren, de nationaliteit, het soort identiteitsbewijs, het nummer en de geldigheidsduur, een A1-verklaring, verblijfsvergunning, tewerkstellingsvergunning en naam-, adres en woonplaats van de onderaannemer;

2. Je kunt aantonen dat de arbeidskrachten die voor je hebben gewerkt, over een geldige verblijfs- en werkvergunning beschikken, als zij niet een EER nationaliteit (alle EU landen plus Liechtenstein, Noorwegen en IJsland) bezitten;

3. Je hebt een kloppende urenregistratie in de administratie opgenomen.

Word je als aannemer aansprakelijk gesteld voor niet betaalde loonheffingen en je hebt bovengenoemde zaken niet op orde, dan word je aangeslagen voor ‘het anoniementarief’. De verschuldigde loonheffingen worden dan berekend aan de hand van een tarief van 52%. De Belastingdienst matigt deze aansprakelijkheid, als je kunt aantonen dat je voldoet aan de bovenstaande voorwaarden.

Ons advies

Zorg ervoor dat je weet met welke werknemers je onderaannemer werkt. Verzamel de juiste gegevens zoals de Belastingdienst aangeeft en zorg voor een complete urenspecificatie. Zo houd je je aan de wet! 

Het verzamelen en bewaken van alle gegevens en documenten is tijdrovend. Om je daarbij te helpen, geeft Docsure per bedrijf en per medewerker aan wat voor gegevens en documenten nodig zijn. Zodra de geldigheid van documenten bijna is verlopen, ontvang je een melding. Je hoeft dit dus niet zelf uit te zoeken en te bewaken. Ervaar de voordelen van Docsure zelf en start een gratis proefversie van 14 dagen
Vragen? Neem contact met ons op
Yoeri van Meurs - Jurist bij Docsure
yoeri@docsure.nl06 82 50 09 54

Inschrijven nieuwsbrief

Wil jij (1x per 2 maanden) op de hoogte blijven van belangrijke zaken uit jouw branche? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Gerelateerde onderwerpen

27 april 2021
4 Situaties waarop een cao van toepassing kan zijn

In de bouw is de kans groot dat er een cao geldt. Daarbij is het lid zijn van een vakbond niet altijd een vereiste. Er zijn 4 situaties waarop een cao van toepassing kan zijn op een arbeidsovereenkomst.

Lees verder...
13 april 2021
Het voordeel van een goede WKA-administratie

De kans op ketenaansprakelijkheid kun je zo klein mogelijk maken door een goede WKA-administratie te voeren.

Lees verder...
26 maart 2021
Verklein het risico op aansprakelijkheid met een g-rekening

De belangrijkste wijzigingen in jouw personeelsadministratie per 1 januari 2021. Op 31 januari 2020 heeft het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaten. Tot op heden heb je daar waarschijnlijk nog niet veel van gemerkt. Tot en met 31 december 2020 gold immers een

Lees verder...
Copyright Docsure © 2021 All Rights Reserved
|
Privacy Statement
|
Disclaimer
|
Algemene Voorwaarden
Website ontwikkeld door: 
Brandness Marketingbureau
apartmentmagic-wand linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram